Een ruimhartige aanpak in Haarlemmermeer bij het opvangen van vluchtelingen uit oorlogsgebieden

Gisterenavond vergaderde de gemeenteraad in Haarlemmermeer over over de mogelijke komst van een Asielzoekerscentrum in Haarlemmermeer en de noodopvang van vluchtelingen. Inmiddels is bekend dat Haarlemmermeer op korte termijn crisisopvang regelt voor 400 vluchtelingen. De locatie is nog niet bekendgemaakt. Gelukkig ging het debat er minder heftig aan toe dan in Purmerend. Lees hier mijn (lange) bijdrage:

Toen ik het debat voorbereidde moest ik denken aan deze tekst van the scene.
Iedereen is van de wereld en de wereld is van iedereen

Om maar meteen het belangrijkste te melden: D66 Haarlemmermeer is voor een ruimhartige aanpak bij het opvangen van vluchtelingen uit oorlogsgebieden. We zijn blij dat in Europa de lidstaten nu stappen ondernemen om de stroom vluchtelingen in goede banen te leiden. Maar zoals we willen dat Nederland z’n verantwoordelijkheid binnen Europa neemt, zo willen we ook dat Haarlemmermeer z’n verantwoordelijkheid binnen Nederland neemt.

Het vluchtelingenprobleem is een acuut probleem wat wij met alle Nederlandse gemeenten moeten aanpakken. Haarlemmermeer kan als grote en rijke gemeente niet achterblijven.

Inleiding

Al jaren zien we beelden van de oorlogsellende in Libië, Syrië en Noord-Irak. Velen zijn op de vlucht en leven in erbarmelijke omstandigheden zonder enig perspectief in tentenkampen in de landen als Jordanië en Turkije.
De afgelopen maanden was er steeds meer nieuws over vluchtelingen die met gevaar voor eigen leven de oversteek naar een Grieks eiland of naar Italië maakten. Eigenlijk was dat vooral nieuws als het mis ging, of het nu ging om 700 verdronken mensen of een aangespoeld jongetje, het hield ons bezig. Het bracht in sommige mensen angst naar boven, die ze uitten door afschuwelijke minachting voor de ellende van hun medemens. Velen voelden vooral mededogen. Maar het leek ver van ons bed.

Dat is nu voorbij, het is nu ook ons probleem geworden. Vluchtelingen komen in grote getale in Nederland aan en de asielzoekerscentra kunnen de stroom bij lange na niet meer aan.
Je ziet dat de huidige situatie polariserend werkt. Mensen die altijd al kritisch waren, waarschuwen nu voor meereizende jihadisten en wijzen erop dat deze vluchtelingen in Turkije toch al veilig waren? Angst wordt door partijen aangewakkerd voor het onbekende.  Er wordt gesproken over gelukszoekers en een tsunami van moslims die deze kant op zouden komen. Ik zou het graag over mensen willen hebben die op de vlucht zijn voor een vreselijke oorlog en huis en haard hebben moeten verlaten en de meest vreselijke ontberingen hebben moeten ondergaan om hier te komen.

Bij anderen wordt de barmhartigheid aangewakkerd, zoals bij velen  die meteen een actie startten om spullen in te zamelen om naar asielzoekers te brengen. Of bijv. een medewerker van onze eigen organisatie die naar Lesbos gaat om vluchtelingen die daar aankomen te helpen. Ik ga niet beweren dat één van die groepen helemaal gelijk en de ander helemaal ongelijk heeft. De kunst is dus om barmhartig te zijn, maar realistisch te blijven.


Regelen

Wat ons betreft moeten een aantal zaken goed geregeld worden.

  • Er moet eerlijke, heldere en transparante informatie komen voor omwonenden en voor de buurt. Daarvoor is het belangrijk dat gemeente en COA nauw samen optrekken. Inwoners moeten betrokken worden bij de komst van vluchtelingen.

Dagbesteding en begeleiding

  • We hechten grote waarde aan dagbesteding. We vragen daarom de gemeente en het COA hier goed over na te denken, waarbij met name moet worden gedacht aan de kinderen die zich op de opvanglocatie bevinden. Zorg dat zij onderwijs kunnen volgen.

Daarnaast moeten we nadenken over de vraag hoe we al deze mensen kunnen helpen bij het leren van Nederlands, het volgen van een studie of het vinden van werk. Een project, zoals in Eindhoven, waarbij statushouders alvast aan het werk kunnen, zonder te hoeven wachten op een definitieve woning, extra taallessen en het afronden van inburgeringscursussen, hoort daarbij tot de mogelijkheden. Een deel van de vluchtelingen, die verschrikkelijke dingen hebben gezien en meegemaakt, zal behoefte hebben aan (geestelijke) gezondheidszorg. Dit alles doet een beroep op onze gemeente. We zijn er als fractie van overtuigd dat we deze vraagstukken gezamenlijk kunnen aanpakken met onze inwoners en ondernemers.

Daarom zijn wij voor de vier B’s: Bed, bad, brood en begeleiding!

Locatie

Bij het zoeken naar mogelijke locaties vinden wij het noodzakelijk om de bewoners goed te betrekken en te laten participeren.  Mensen die het direct aangaat, in de wijk of kern waar eventueel mensen opgevangen zullen worden. Zeker waar het crisisopvang betreft. Procedures zullen misschien sneller moeten verlopen en het zal vast niet lukken om iedereen te overtuigen, maar het zal wel met omwonenden besproken moeten worden, en hun reactie moet worden meegenomen bij de verdere uitwerking. Maar als je ziet hoeveel gastvrijheid er momenteel in Nederland los komt, dan hebben we alle vertrouwen dat we daar uit gaan komen.

Welke locaties heeft de gemeente op het oog voor crisisopvang en welke plekken zouden geschikt zijn voor de komst van een assielzoekerscentrum?

1 Plek of meerdere plekken
Haarlemmermeer is een grote gemeente. Wij vragen ons dan ook af of er 1 assielzoekerscentrum op 1 plek moet komen of op meerder plekken?
Wij kunnen ons de zorg van inwoners goed voorstellen als er opeens een hele grote groep mensen, die zij niet kennen dichtbij hun huizen worden geplaatst. Als wij vluchtelingen op meerdere plekken zouden kunnen opvangen  ontlast je ook de lokale bevolking en zal de mogelijke overlast minder zijn.  Binnen Europa worden vluchtelingen verdeeld, waarom niet binnen onze gemeente?

Statushouders

De gemeente doet het verzoek om minder statushouders , asielzoekers die een verblijfsvergunning hebben gekregen op te nemen. Hier knelt het. In het hele land is er al te weinig plek voor deze vluchtelingen die hier mogen blijven om geplaatst te worden. Daardoor lopen de AZC nu ook al vol en zijn er juist extra centra nodig.  De huisvesting van statushouders betekent ook dat er ruimte ontstaat in de bestaande opvang voor nieuwe vluchtelingen.
De gemeente zal dan ook eerder een hogere opdracht krijgen dan een lagere met de komst van de vele nieuwe vluchtelingen. Wij denken dan ook dat dit verzoek onrealistisch is. Graag een reactie.
Bovendien zijn deze mensen dan net gewend aan de Haarlemmermeer en moeten zij weer weg. Wij kunnen deze veelal zeer goed opgeleide mensen goed gebruiken. Er is hier een enorme werkgelegenheid en wij roepen dan ook werkgevers in de regio op om te helpen deze mensen zo snel mogelijk aan een baan te helpen. Hiermee wordt de integratie in de samenleving ook bevorderd.

Achterstand huurwoningen
Tel daarbij nog op de achterstand die Haarlemmermeer toch al had bij het huisvesten van statushouders, , en het is duidelijk dat ook hier de behoefte van onze gasten en de behoeften van oorspronkelijke bewoners samenvallen. Immers de wachttijd voor een huurwoning is in Haarlemmermeer al enorm lang. De wachtlijsten zijn er niet dóór de asielzoekers, maar het zou mooi zijn als hun komst ons eindelijk laat zorgen voor het aanpakken ervan!

Tijdelijke woonruimte realiseren

D66 wil dat het college met onconventionele maatregelen komt en een plan opstelt om snel op lege bouwgrond, en in leegstaand vastgoed, meer tijdelijke woonruimte te realiseren. Hier zouden wij gebruik kunnen maken van de nieuwe kantorenloods.
Om al deze vluchtelingen te kunnen huisvesten komen te weinig sociale huurwoningen vrij. Bovendien staan onze inwoners ook al jaren op een wachtlijst. De oplossing is dus meer tijdelijke woonruimte realiseren. Zo kunnen we meer vluchtelingen verwelkomen, zonder dat onze inwoners die ook op de wachtlijst staan voor een sociale huurwoning hier de dupe van wordt.”

Warm welkom

Laten we de vluchtelingen een warm welkom geven en alle hartverwarmende initiatieven proberen te bundelen en te organiseren. Een mooi voorbeeld is wat er in Haarlem gebeurt, bij de Koepelgevangenis, waar een welkomstwinkel is waar mensen hun spullen kunnen brengen en  heel veel mensen zich hebben georganiseerd via facebookpagina hotel de koepel.
Zo zorgen we ervoor dat alle hulp en alle mooie gebaren die uit de gemeente komen op een goede manier worden overgebracht naar de vluchtelingen. Hier ligt een belangrijke rol voor de gemeente.

Geplaatst op september 25, 2015, in Uncategorized en getagd als , . Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: