Laat Haarlemmermeer in de zomer cultureel meer bruisen met evenementen

2014-08-23 15.20.19Afgelopen donderdag heb ik tijdens een sessie in de gemeenteraad gepleit om Haarlemmermeer in de zomer meer te laten bruisen. D66 zou het toejuichen als er in de zomer meer (culturele) activiteiten en evenementen in de gemeente plaats vinden.  Er zouden in de zomer leuke activiteiten voor jongeren en cultuurliefhebbers moeten zijn in de parken en pleinen van onze gemeente. De gemeente moet stimuleren dat hier meer gebeurt. Samen met de VVD pleiten wij voor een ambitieus evenementenbeleid in de toekomst.

Voorbeelden zijn de in Haarlem succesvolle parksessies in de Haarlemmer Hout, waar veel mensen op afkomen. In Haarlemmermeer zijn er wel kleine initiatieven, zoals de buitenbioscoop in Vijfhuizen en natuurlijk het grotere Meerlive. D66 wil dat er ook meer initiatieven in Haarlemmermeer ontstaan.
Het mooiste is als deze initiatieven vanuit de bevolking en ondernemingen zelf komen.Als deze initiatieven niet vanuit de bevolking komen dan zouden de podia, zoals Duycker hier een rol in kunnen spelen . Immers zij hebben de ervaring en de expertise.In de culturele podia staan tot september geen activiteiten gepland, waardoor het aanbod in de zomer in de gemeente zeer beperkt is. Bovendien trekken de inwoners in de zomer naar buiten en laat Haarlemmermeer nu prachtige parken en pleinen hebben, waar leuke en interessante activiteiten georganiseerd kunnen worden. D66 wil dat hier meer gebruik van wordt gemaakt in de zomer. Dit hoeft niet gelijk op het niveau van mysteryland dit mag ook kleinschalig en gratis toegankelijk.

Het is ook belangrijk te erkennen dat festivals een belangrijke positieve bijdrage leveren aan de gemeente, het culturele klimaat en de economie.

60.000 bezoekers genoten in augustus van Mysteryland in de zon van  onze prachtige parken
Deze bezoekers kwamen van binnen en buiten Haarlemmermeer
Als ze binnenkwamen stond er een plaatsnaam bord met Mysteryland gemeente Haarlemmermeer iedereen ging hier mee op de foto. Dit is enorme promotie van de gemeente

Positief zijn wij dat de organisaties die nu in deze sector ondernemen professioneel en zijn en goed zorgen voor buurt en omgeving. Verder zijn zij alleszins bereid om de dialoog aan te gaan met het gemeentebestuur en bewoners.

Amsterdam heeft meer dan 300 festivals op jaarbasis is het niet mogelijk te kijken welke festivals hier ook plaats zouden kunnen vinden of in Amsterdam buiten de boot vallen.

Vergunningen

In het Haarlemmermeers nieuwsblad stond dat een subsidie  aanvraag van 117,20 voor koningsdag vijf formulieren moesten worden ingevuld. Dit moet eenvoudiger kunnen. Hoe zit het met vergunningen voor evenementen en kan dit niet eenvoudiger?

Mysteryland

Tot slot nog terugkomend op mysteryland. De gemeente wil de mogelijkheid bieden het evenement uit te breiden naar 2 dagen. Hier zijn wij positief over, mits de overlast niet verder toeneemt. Want eigenlijk is het zonde dat de parken 3 weken zijn afgesloten voor een evenement van maar 1 dag. Nu begrijpen wij dat er een overnachtingsmogelijkheid komt voor 5000 bezoekers, terwijl het festival 60.000 bezoekers trekt. Hoe zit dit?  Is dit aantal niet te laag?
Betekent dit nu ook dat er een nachtprogramma komt?

Geplaatst op september 22, 2014, in Uncategorized en getagd als , , . Markeer de permalink als favoriet. 3 reacties.

 1. Beste Pablo,

  Vergeet je niet, net als je collega’s, dat er ook mensen wonen in Hoofddorp? De Haarlemmermeer is druk bevolkt en Mysteryland is goed te horen in de wijde omgeving. Heb jij zin om 12 uur lang met muziek geconfronteerd te worden waar je een enorme hekel aan hebt? Wel ’s geprobeerd? Dat is namelijk wel wat dit evenement betekend voor sommige omwonenden, we zitten constant in de bas dreunen van Mysteryland. Nu is dat “maar” 12 uur, moet dat perse het hele weekend?

  Dus, wat ga je doen voor de kiezers die tegen meer geluidsoverlast zijn? Hoe dacht je dat je kan stellen dat de overlast niet meer toeneemt? Bij 2 dagen is die automatisch 50% meer.

  Ik zou het van lef vinden getuigen als de voltallige raad en het college van B&W gedurende heel mysteryland (en ook meerbeatz trouwens) op het terrein aanwezig zouden zijn. Dan merken jullie zelf de consequenties van jullie acties.

  En als je toch bezig bent. Ik vind het zeer merkwaardig dat de gemeente niet eens durft te vertellen hoeveel geld dit feest oplevert. Wat is het prijskaartje van het 3 weken afsluiten en de schade aan het terrein?

 2. Ik ben niet persé tegen evenementen, maar het gedreun van die muziek is bloedirritant. Ik hoop dat u en uw collega’s wat dat betreft alle rekening houden met de bewoners van de Haarlemmermeer, die dankzij uw inspanning nog meer overlast gaan krijgen.

  • Fijn om te lezen dat ik niet de enige ben die er zo over denkt. Ik vrees alleen het ergste Hans. Meerdaags mysteryland staat al jaren op het lijstje van ID&T en de gemeente acht die wens belangrijker dan rekening houden met de omwonenden.

   Vind het ook wel frappant dat het na de verkiezingen komt en niet ervoor. Maar ja, als een krant kan openen met “VVD en D66 willen overlast Mysteryland verdriedubbelen” dan win je natuurlijk niet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: