Antwoorden op vragen over recylcing elektrische apparaten

electronisch afvalOp 28 juli 2014 stelde ik namens de fractie D66 schriftelijke vragen over inzameling en recycling van elektrische apparaten. Inmiddels heeft het College antwoord gegeven op de vragen, zie onder.

Vraag 1:Bent u bekend met deze cijfers?

ja, wij zijn bekend met de cijfers van de benchmark van Wecycle over de afgifte van elektrische apparaten (e-waste) door de gemeenten via milieustraten.

Vraag 2; Heeft u een verklaring voor de terugloop van het aantal kg opgehaalde gebruikte apparaten en waarom Haarlemmermeer onder het landelijk gemiddelde ophaalt?

ja, de cijfers van Wecycle inzamelpunten worden slechts gerelateerd aan de gemeentelijke inzamelpunten. Dit beperkte uitgangspunt geeft geen inzicht in het aantal aangeleverde apparaten bij andere inzamelpunten, zoals winkels en kringloopwinkels, en kan daarom ook nooit de onderlegger voor ons beleid zijn. Verder zijn wij verheugd dat er een terugloop is wat betreft de inzameling en recycling van gebruikte elektrische apparaten ten opzichte van 2010. Immers, het feit dat er minder kilo’s worden ingezameld, kan ook duiden dat er minder e-waste is dan in 2010 als gevolg van verlenging van de levensduur van apparaten en hergebruik. Daarom zijn wij blij met initiatieven zoals het repair café.

Vraag 3: Welke inspanningen gaat de gemeente verrichten om dit op het niveau van het landelijk gemiddelde te krijgen?

geen, wij richten onze energie op duurzaam hergebruik van producten (afvalpreventie). Door middel van verlenging van de levensduur van apparaten en hergebruik pogen wij de cijfers verder te laten dalen.

Vraag 4:Vindt u dat Meerlanden voldoende inspanningen verricht? En zouden extra inzamelpunten voor de inwoners tot een beter resultaat kunnen leiden?

Meerlanden voert de inzameling van elektrische apparaten uit conform de met de gemeente gesloten overeenkomst voor Afvalverwijdering. De producenten en importeurs hebben een wettelijke verantwoordelijkheid om afgedankte elektrische apparaten en energiezuinige verlichting verantwoord te laten inzamelen en recyclen. Deze verantwoordelijkheid komt voort uit Europese wetgeving over WEEË (Waste of Electric and Electronic Equipment). Hieruit voortvloeiend kunnen alle afgedankte apparaten in principe worden ingeleverd waar deze producten worden aangeschaft, dat zijn voldoende inzamelpunten.
Er zijn voldoende van dit soort inzamelpunten aanwezig om tot een goed resultaat te komen, waarbij de gemeente nog extra mogelijkheden biedt om elektronische apparaten op de milieustraten aan te leveren.

Vraag 5: In de Europese richtlijn voor afgedankte elektrische en elektronische apparatuur (AEEA) is een doelstelling afgesproken om 17 kg op te halen in 2019. Hoe denkt het college dit te gaan realiseren?

Antwoord: de doelstelling is van toepassing op de producenten van elektrische en elektronische apparatuur en niet op de gemeente. Naast inzameling via de gemeente (milieustraat en chemokar) zamelen producenten in via winkels en andere kanalen.

Geplaatst op september 15, 2014, in Uncategorized. Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Plaats een reactie