Maak gemeenteraadsbesluiten transparant met de “gestemd wijzer”

AfbeeldingHet is belangrijk dat besluiten die de gemeenteraad neemt transparant zijn. Welke partij heeft waarvoor gestemd en welke besluiten zijn genomen. Dit valt echter vaak niet makkelijk te achterhalen. In Haarlemmermeer zijn de vergaderingen van de gemeenteraad terug te kijken gelukkig. Maar het terugzoeken wie waar voor of tegen heeft gestemd heeft valt niet altijd mee. Nu tijdens verkiezingstijd buitelen partijen over elkaar heen om te claimen dat zij iets gerealiseerd hebben. Het zou goed zijn als dit makkelijk terug te vinden zou zijn voor de inwoners.

Marcel Steeman, lijsttrekker van D66 Castricum, heeft hier iets aan gedaan, Hij heeft in zijn vrije tijd de website http://www.gemeenteraadcastricum.nl/ opgezet. Via deze site kunnen kiezers  gemakkelijk terugvinden hoe een partij heeft gestemd over onderwerpen die zij belangrijk vinden. Alle besluiten van de gemeenteraad staan op een rij, met het stemgedrag per raadslid erbij. Steeman heeft alle bijna 800 besluiten, moties, amendementen en initiatiefvoorstellen van de gemeenteraad uit de afgelopen raadsperiode op een rij gezet. Bezoekers kunnen zoeken op onder meer trefwoord, dossier en beleidsterrein. Nu met de verkiezingen helemaal ideaal voor wie nog twijfelt en zeker wil weten of een bepaalde kandidaat zijn stem verdient.

Het voordeel ten opzichte van het kieskompas of andere stemwijzers is duidelijk. “Dit is eigenlijk een gestemd-wijzer en daardoor veel betrouwbaarder dan een stemwijzer die gebaseerd is op beloften”, volgens Marcel Steeman. Dit initiatief  is niet onopgemerkt voorbij gegaan, geenstijl en Binnenlands Bestuur schreven er al heel positief over.
Ik zou graag willen pleiten voor dit systeem in Haarlemmermeer, maak de besluitvorming transparant.

Geplaatst op februari 27, 2014, in Uncategorized en getagd als , . Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: